Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Созопол празнува в деня на Света Марина

| обновено на 17.07.17 в 11:12
Созопол
Снимка: БГНЕС

Община Созопол също има празник днес – в деня на света великомъченица Марина. Транспортните фирми там осигуряват безплатно придвижване на жителите и гостите на града за празничните събития, които ще се провеждат в местността „Света Марина“. Две влакчета – синьо и зелено, ще пътуват на 30 минути по маршрут от площада до паркинга в подножието на местността „Света Марина“ и обратноот 9.00 ч. до 13.00 ч. и от 16.00 ч. до 22.00.

Празниците на Созопол, посветени на покровителката на града Света Марина веч„е започнаха още вчера с тържествен ритуал по издигане на държавното знаме и общинското знаме на амфитеатър Аполония. В присъствието на кмета на Община Созопол Панайот Рейзи, председателя на общинския съвет Красимира Германова, жители и гости на Созопол, матроси от почетната рота към Военноморска база Бургас- пункт за базиране Атия, издигнаха флаговете под звуците на българския химн. Церемонията продължи с ритуал  пред паметната плоча в Морската градина по полагане на венци и цветя в памет на загиналите за свободата на Република България.Снимка

Кулминацията на празничните събития е днес. Денят ще започне Празнична литургия, която ще бъде отслужена в 8.00 ч. на амфитеатър Аполония, а половин час по-късно стартира  традиционния плувен маратонот рибарското пристанище, а финалът ще бъде на Централния плаж.

От 10.00 ч. в местността „Света Марина” започват народните тържества, които включват водосвет в параклис Света Марина, курбан за здраве и благополучие и  фолклорен концерт с Жечка Сланинкова. Успоредно с това в залива на Созопол представители на морските клубове ще направят демонстрация -Яхт клуб , Гребен клуб и джетове. От 16.00 ч. на стадион „Арена Созопол” започват традиционните народни борби.

Празничният спектакъл, посветен на Света Марина ще започне от 20.00 ч. на амфитеатър Аполония. Той включва  спектакъла „У наше село”-ФА „Балгаран”, лазарен спектакъл и концерт на Поли Генова. Вечерта ще завърши с празнична заря.

На 18 юли от 20:00 ч. стартира традиционния конкурс за красота „Мис Созопол”-2017. От 22.00 ч. концерт ще изнесе Рафи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват проверки на бараките във Варна, премахват старите улични телефони в града

 Започва премахването на нефункциониращи от години улични телефони, метални конструкции за външна реклама, детски атракциони и други преместваеми съоръжения, които загрозяват градската среда във Варна.  Такива вече са демонтирани от централните части на Варна, съобщават от общинската пресслужба. В момента тече проверка и на всички преместваеми..

публикувано на 13.05.24 в 18:40
Пламен Димитров

От КНСБ искат спешна среща с премиера за новия колективен договор в сектор "Здравеопазване"

От КНСБ ще искат спешна среща с премиера, за да разговарят за новия колективен договор в сектор "Здравеопазване". Това коментира във Варна лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който се срещна с кмета на града Благомир Коцев и с работодатели и работници от местни фирми. Той посочи, че е притеснителен фактът, че се бойкотират преговорите от работодателските..

публикувано на 13.05.24 в 17:50

Започват аварийните ремонти във Варна

Аварийните ремонти във Варна трябва да приключат до края на юни  преди началото на туристическия сезон. До края на работния ден пътностроителните фирми да заявят своята готовност за започване на аварийните ремонти на територията на общината. Това е наредил по време на сутрешната оперативка на общинската администрация кметът Благомир Коцев.  По данни..

публикувано на 13.05.24 в 15:31

Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина

До 14 май всеки български гражданин, който има право да избира и желае да гласува извън страната, трябва да заяви това чрез писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия. Вторник е и краен срок за организациите на българските граждани в съответното място извън страната, които..

публикувано на 13.05.24 в 15:27

БЧК продължава раздаването на продукти на социално слаби

До 31 май 2024 г. ще продължи раздаването на продукти по Програмата за храни и основно материално подпомагане на Българския червен кръст.  Пунктовете работят от 8.30 до 12.30 ч. на следните адреси във Варна: район "Владислав Варненчик" - кв. "Владиславово", пазар до кметството. район "Аспарухово" - кв. "Аспарухово", ул. "Кишинев" 15,..

публикувано на 13.05.24 в 15:06
архив

Задържаха предполагаемия убиец на украинец, намерил смъртта си в курорт край Варна

Задържаха предполагаемия убиец на украински гражданин, намерил смъртта си в апартхотел в курорта "Св. Св. Константин и Елена" на 8 юни м.г. След водено разследване соченият за извършител на престъплението чужденец е открит в страна от ЕС през август м.г.. Той е пребивавал в Германия. Мъжът е предаден на българските власти едва този май, поради..

публикувано на 13.05.24 в 13:55

Пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли, предаде БНР.  Той припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от..

публикувано на 13.05.24 в 13:54