Как да популяризираме сайта си

След като един сайт е готов , е нужно хората да научат за него.

Доказано е, че 80% от посещенията в интенрет се реализират чрез тъй наречените търсачки, директории, портали или чрез линкове. Т.е. основната ви задача е да се включите в колкото се може повече такива места. Често това е доста досадна и еднообразна работа, затова и няколко съвета:

На първо място - регистрирайте си безплатен email адрес в някоя от многобройните уеб-базирани пощи по света и у нас: mail.bg, abv.bg, yahoo.com, excite.com и т.н. Аз лично препоръчвам последните две, тъй като са с голям обем (yahoo предлагат 100 MB, a excite - 125). Тази операция не се прави, защото съм голям фен на безплатните пощи, а защото понякога регистрацията на сайт е свързана със задължителен абонамент за нюзлетър, че дори и със спам. Колкото и да се кълнат в обратното някои регистратори, ще видите че скоро пощата ви ще се напълни с нежелани съобщения за удължаване на сещате се кой мъжки атрибут или за нисколихвени кредити.

След регистрацията на безплатна поща, си направете едно текстово файлче със следното съдържание: име на сайта, кратко описание, описание, ключови думи. Гледайте ключовите думи и думите в описанията ДА НЕ съвпадат, иначе си е чиста загуба на място (всички сайтове ограничават предоставената от вас информация до определен брой знаци). Хубаво е, тя да е преведена и на английски, защото някои български директории го изискват. Ако пък сайтът ви е дву- или повече-езичен, информацията на допълнителните езици си е задължителна.

Следващата стъпка е да посетите моята страничка в една от най-интересните и оригинални директории в България. Там съм се погрижил да събера на едно място най-полезните места, в които всеки сайт трябва да присъства. Не претендирам за изчерпателност, но мога да заявя, че няма друго такова място в нета, което да ви свърши същата работа.

Започнете с "Директно добавяне на сайт" и по точно с Google.com, тъй като това е най-използваната търсачка в световен мащаб. Сайтовете поставени в тези кутийки, обикновено изискват URL на сайта (не забравяйте да сложите http:// или ftp:// в URL-то) и гореспоменатия мейл адрес. Част от добавянията ще трябва да потвърдите като кликнете на линк в писмо, получено на мейла.

Изпийте едно кафе и продължаваме. Предполага се, че сайтът ви е предназначен основно за българската нет-общественост, което означава, че следващата ни спирка е кутийката с надпис 'Български директории'. Тук вече идва досадното пействане на информацията, която записахте по-рано в текстов файл.

Отиваме към класациите 'Топ 50, 100'. Някои от тях ще искат да сложите линк или банер към тях, за да ви включат, но това да не ви притеснява. Най-голямата и известна класация в БГ, няма такива изисквания засега. Ако пък сложите линк и посетителите на вашия сайт кликат по него, това автоматично ви вдига в класацията, което според мен, не е от голямо значение, освен ако не сте измежду първите десет.

Отправяме се към кутийката 'Линкове на сайтове' и 'Линкове към специализирани сайтове'. Разликата е, че в първата група връзките са разделени на категирии, докато във втората - можете да добавяте сайтове само на определена тематика.

Накрая, след невъзвратимо като се е амортизирал десния клавиш на мишката (освен ако не сте левичари) от copy и paste, повтаряте процедурата от "Български директории' за 'Англоезични, Немскоезични и Директории на различни езици'.

'Добавяне в каталози' не е задължително, но не пречи. Особено, ако имате фирма и искате потенциалните ви клиенти да й научат булстата, данъчния номер и МОЛ-а (не става въпрос за броя на молекулите в единица обем).

За най-мързеливите уеб-мастъри съм предвидил секцията 'Meta submission', въпреки че не я препоръчвам, защото не върши много работа. Има риск да събмитнете вашия сайт повече от един път в някои търсачки, което понякога се наказва от някои търсачки.

N.B. Ако сайтът ви се хоства на някой беплатен сървър в България като hit.bg, data.bg и други подобни, шансовете да бъде индексиран и добавен намаляват, тъй като достъпът от чужбина към тези сървъри е отрязан (поради голямото съдържание на нелегален софтуер, 'музика и филми на народите').





{START_COUNTER}